Bugun gunlerden tatil! Orjinal adiyla Feast of Saint Paul’s Shipwreck, Malta’nin onlarca dini bayramlarindan biri ve ulkece yatis gunu! Sikayet ediyor muyuz? Etmiyoruz.
Burdaki dini bayramlar bizdeki gibi 3 – 4 gun boyunca kutlanmadigi icin haftasonlariyla birlestirip 9 gune cikarma sanslari olmuyor. Hemen hemen her ay 1 gun bayrama denk geldiginden, Turkiye’deki 9 gunluk tatilleri 1 yila yaymisiz da oyle tatil yapmisiz gibi bir sey oluyor.
Her yil Subat ayinin 10’uyla beraber baslar bu bayramlar. Yaslilar kiliseye gidip dua ederek kutlarken gencler tatil gununun gecesi Paceville’e gidip bol bol icip dans ederek kutlarlar.
Ben de Malta’ya tasindigimdan beri her bayramlarini sanki kendi bayramimmis gibi icsellestirip evde uzuuun uzun yatmak suretiyle kutluyorum. Fakat farkettim ki, meraksizliktan olecek bunyem gecen seneye kadar bir gunden bir gune “arkadas nedir bu bayram acaba ben neyi yatarak kutluyorum” dememis! Allah’tan gecen sene aklima geldi de soyle bi baktim kimmis Aziz Paul diye.
Aziz Paul’un dogdugundaki adi Saul of Tarsus’mus. Tarsus. Evet bizim o Mersin’in Tarsus’u. Kendisi Tarsus’ta Yahudi olarak dogmus, Hristiyan olmadan once ilk Hristiyanlara buyuk zulumler yasatmis, sonradan da Pavlik kiliselerini kurup kendisi de Hristiyan olmus.
Yeni Ahit’te, Aziz Paul’un Malta’da karaya vurmasi cok onemli bi yere sahipmis o yuzden kendisi Malta’nin manevi babasi olarak dusunuluyormus. Baskent Valletta’da “Collegiate Parish Church of St Paul’s Shipwreck” adinda kendisine ithaf edilmis bir kilise var (Maltaca Il-Knisja Kolleġġjata ta’ San Pawl) ve bu kilisenin gecmisi 1570 yilina kadar dayaniyor!
Her yil 10 Subat gunu Valletta sokaklari asagida goruldugu gibi suslenir ve 1657 yilinda Melchiorre Cafà tarafindan yapilmis Aziz Paul heykeli Maltalilarca yagmur camur dinlemeden sokak sokak gezdirilir.
Meraksizliktan olecek bunyeme bu bilgiyi de kazandirdiktan sonra artik yatmaya devam edebilirim.
Caw alikom!