Malta’da çalışma ve oturma izni konusunda Facebook ya da Instagram aracılığıyla sık sık sorular alıyorum. Aynı soruların cevabını merak eden ama benimle iletişime geç(e)meyen arkadaşlara da yardımcı olabilmek amacıyla bu soruların cevaplarını burada da yazmak istedim.
Öğrenci vizesiyle Malta’da çalışılır mı?
Hayır. Öğrenci vizesi, Malta’da sadece öğrenim süreniz boyunca kalabileceğinizin iznini veren bir belgedir ve bu belgeyle Malta’da çalışamazsınız.
Çalışmak için neden izne ihtiyacım var?
Çünkü Türkiye Avrupa Birliği üyesi değil. Aynı şekilde Malta’dan Türkiye’ye çalışmak için giden Malta vatandaşları da Türkiye’de çalışma izni almak zorunda. Fakat İtalya ya da Bulgaristan gibi Avrupa Birliği üyesi olan bir ülkenin vatandaşı olsaydık, hiçbir izin almadan ülkeye giriş yapabilir, elimizi kolumuzu sallaya sallaya iş arayabilirdik. Öyle ki, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla ekonomisi pek de parlak olmayan bazı ülkelerin vatandaşları (Bulgaristan, Romanya, ,Slovakya vs.), kendi ülkeleri Avrupa Birliği’ne üye olur olmaz akın akın orta Avrupa’ya doğru göç etmeye başladılar.
Malta’da çalışma iznini nasıl alırım?
Bu konuda daha önce uzun bir yazı yazmıştım. Okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Bir çok sorunun cevabını elimden geldiğince o yazıda vermeye çalışmıştım ama yine de hatırlatmak isterim ki, Malta’da oturma izni alabilmeniz için öncelikle iş bulmanız gerekiyor. İş bulma kısmını hallettiniz diyelim, gerisi tamamen çalışma iznini veren kurumun (ETC) insiyatifine kalıyor. İzin verirken göz önünde bulundurdukları en önemli kriterler; ingilizce seviyeniz ve çalışacağınız şirketin gerçekten size ihtiyacı olup olmadığı.
Çok fazla umutsuz konuşmak istemem ama gerçekçi olmakta yarar var diye yazıyorum; öğrenci olarak Malta’ya gelip iş bulmak ve temelli burada kalmak gibi hayalleriniz varsa, dönüş yolunda biraz hayal kırıklığına uğramış olarak terk edebilirsiniz ülkeyi. Bunun başlıca sebebi, Malta, dil okulu için adaya gelen öğrencilerle dolu bir ülke ve bu öğrencilerin en az üçte biri Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerden geliyor. Bu öğrencilerin %10’u bile temelli adada kalma hayaliyle gelmiş olsa ve bu hayallerini gerçekten gerçekleştirebiliyor olsalar, adada ciddi bir nüfus patlaması yaşanır! Emin olun, Malta hükümeti öğrencilerin burada temelli kalabilmek için atacağı her adımla ilgili bir yasa çıkarmış durumda. Bunların en önemlisi, yukarıda da bahsettiğim gibi, öğrenci vizesiyle Malta’da çalışamazsınız.
Malta’da iş bulmak kolay mı?
Kendi vatandaşları için kolay olabilir ama bizim için değil. Dediğim gibi, bize çalışma izni verirken dikkat ettikleri ilk iki husustan birisi, sizi işe alacak olan şirketin gerçekten size ihtiyacı olup olmadığı. İlk nokta, iş bulmadan çalışma iznine başvuramazsınız ve çalışma iznine siz değil çalışacağınız şirket başvurmalı…
Diyelim ki İngilizce seviyeniz çok çok iyi (ki öğrenci olarak buraya gelen bir insan genelde başlangıç seviyesinde İngilizce konuşabiliyor) ve bir şirketin muhasebe deparmanında işe başvurdunuz. Şirket sizi kabul etti, çalışma izniniz için de ETC’ye başvuruda bulundu. Bu başvuru, ETC’nin size çalışma iznini %100 vereceği anlamına gelmiyor. “Bu pozisyonda bir Türk yerine Maltalı çalıştırabilirsin” gerekçesiyle izni red etme olasılıkları çok yüksek ve aslında biraz düşününce gayet mantıklı ve geçerli bir neden olduğunu bizler de anlayabiliriz.
Malta, yüz ölçümü bakımından dünyanın en küçük ülkelerinden birisi ve nüfusu 400 bin civarlarında. Bu ölçülerde bir ülkeden beklenen ilk şey, tabii ki öncelikle kendi vatandaşlarına istihdam sağlayabilmesidir. Dolayısıyla ETC için en önemli mesele, o şirketin gerçekten size ihtiyacı olup olmadığıdır…
Peki ETC hangi durumlarda çalışma izni verir?
Gözünüzde daha iyi canlanabilmesi için örnek vermem gerekirse, örneğin bir gaming company… Yani online kumar şirketleri. Son zamanlarda bu tarz şirketler Malta’da mantar gibi çoğalmaya başladığı için ve bu şirketlerin yabancı dil konuşan elemanlara ihtiyacı olduğu için, adaya gelen İsveç’li, Fransız, İspanyol insanlar genelde bu tarz şirketlerde çalışıyorlar. Yabancı dilden kastım İngilizce değil çünkü ada halkının %90’ı hali hazırda İngilizce konuşuyor, yani İngilizce konuşabilen insana ihtiyaçları yok. Bahsettiğim bu online gaming şirketlerinin bazıları Türkçe ve iyi derecede İngizlice konuşabilen elemanlar arayorlar bazen. İşte bu gibi durumlarda, yani Malta’da Türkçe konuşabilen bir Maltalı bulunamayacağı çok aşikar olduğu için ETC sorun çıkarmadan çalışma iznini veriyor bu şirkete.
Umarım yeterince aydınlatıcı olmuştur. :) Herkese bol şans.
Bu kısmı da yeni okudum. En sondaki örnek tam beni anlatıyor :)) ama işte böyle beklemek ve ne zamana kadar bekleneceğini bilmemek canını sıkıyor insanın sizin bi fikriniz en azından bi tahmininiz vardır , en son örnekteki birinin çalışma izni ne kadar sürede çıkar ortalam ? Lütfen bir aydınlatın beni şuana kadar malta konusunda en gerçekçi ve dil okulundan başka bilgiler sunan tek kişisiniz :))
sorunuz cevabı burada :)
https://birkucukulke.com/maltada-oturma-ve-calisma-izni/#li-comment-322
Zeki Bey, bilgiler için teşekkürler.
Ben aile birleşimi konusunda yardım istiyorum.
http://www.emd.com.mt/brochures/tr/malta_residence.html
Bu sitede 2 yıllık çalışma süresinin sonunda aile birleşimi için başvurabilir deniyor.
Bir çok Avrupa ülkesinde 6 aylık süre yeterli iken 2 yıl aile birleşimi için çok uzun bir süre değil mi?
Bu konuda örnek verebilir misiniz?