26 Haziran 2015 günü Amerika’da eşcinsel evliliğin ulusal çapta yasal hale gelmesiyle beraber bütün internet gökkuşağı renklerine boyandı. Peki biz bundan şikayetçi miyiz? Asla değiliz! Bizler, kimsenin cinsel yönelimine burnunu sokmayacak ve aşkın asla cinsiyet tanımadığını anlayacak kadar akıllı insanlarız öyle değil mi? Bazı yorumlara baktığımda aslında pek de öyle olmadığını görüyorum ama ifade özgürlüğüne inanan bir insan olarak herkesin kendi görüşünü bir şekilde ifade etme hakkına sahip olduğunu da düşünüyorum.
Konunun Malta’yla ne ilgisi var derseniz, her ne kadar aşırı derecede dindar (Katolik) bir ülke olursa olsun, 17 Nisan 2014 gününde Malta’da da eşcinsel evlilik yasal hale getirildi. Ben şahsen etrafımda gördüğüm homofobik insanlar yüzünden Malta’da böyle bir şeyin olabileceğine asla ihtimal vermiyordum ama başbakan Joseph Muscat’ın başbakan olur olmaz “yapılacaklar listesi”nin en başına eşcinsel evliliği koymasından sebep, kendisinin başbakan olmasından tam 1 yıl sonra Malta’da eşcinsel evlilik yasal hale geldi.
Aslında olay sadece Joseph Muscat’ın elinde olsa 1 yıl bile beklemeyecekti ama 8. Cumhurbaşkanı George Abela kilisenin baskıları yüzünden önüne gelen yasayı imzalamak istemediği için Cumhurbaşkanı’nın değişmesi beklendi. Yeni Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca göreve gelir gelmez ilk onayladığı yasalardan birisi eşcinsel evlilik yasası oldu.
Malta halkının bir kısmı bu işi gereksiz gördü ve karşıt söylemlerde bulundu, bir kısmı “evlensinler ama evlat edinemesinler” dedi, bir kısmı da sonuna kadar destekledi. Bir kaç ay sonra unutulup gitti, her şey eski haline geri döndü.
13 Haziran 2014 günü ilk eşcinsel evlilik gerçekleşti ama bir yandan da Vatikan’ın ve dolayısıyla kilisenin karşıt söylemleri en başından en sonuna kadar hep konuşuldu. Ama “kim ne derse desin” diyerek kulaklarını tıkayan ve arkasına bakanların desteğini alan Joseph Muscat bir şekilde dediğini yaptı.
Yalnız bahsetmem gereken şöyle küçük bir detay var, Malta’da eşcinsel evlilik tam olarak “evlilik” olarak adlandırılmıyor. İngilizce’de “civil union” denilen ve Türkçe’ye nasıl çevirileceğini bilemediğim başka bir isim veriliyor. Civil Union olayının normal evlilikten farkı ne derseniz, bildiğim kadarıyla evlilikle elde edilen hakların %100’ü Civil Union aracılığıla elde edilemiyor. Aslında çok büyük bir fark ama yok yine de “marriage” yerine “civil union” kullanılıyor.
Bu yıl Nisan ayında yasanın kabulünün 1. yılı şerefine Floriana şehrinde yaya geçitleri gökkuşağı rengine boyanmıştı. :)
Malta’ya geldiğinizde Valletta’ya giderken yol üstünde bu yaya geçidini dikkatli bakarsanız muhakkak göreceksinizdir.
E o zaman ne diyoruz? #lovewins ! Aşk Kazandı! Her zaman ve her yerde. :)